Facebook Pixel

Блог

07.09.2015

Важни грижи към домашният любимец

8 НЕЩА, КОИТО БИХМЕ ИСКАЛИ ДА ЗНАЕТЕ
ЗА ГРИЖИТЕ КЪМ ДОМАШНИЯ СИ ЛЮБИМЕЦ

Трудно е да се прецени винаги кое е най-добророто за собственото ни здраве и благополучие, така че изглежда малко объркващо и наивно да се знае какво е добро за Вашия домашен любимец. И въпреки това бихте могли да съхраните тяхното здраве и щастие, следвайки тези съвети:

a1
1. Редовни профилактични прегледи /РПП/. – Също като Вас, Вашия домашен любимец може да получи сърдечни проблеми, артрит или да има зъбобол. Най-добрият начин за предотвратяване на подобни проблеми или установяването им в начален етап е, като водите любимеца си редовно при ветеринарен лекар. „ РПП са единственият и най-важен начин за поддържане на домашните любимци здрави„ казва Кара М. Бърнс,MS, Med., LVT, президент на Академията по ветеринарна диетология.

 

 

DSC_2187
2. Обезпаразитяване. – Бълхите са най-честият външен паразит, който може да тормози домашния Ви любимец. Това може да доведе до раздразнение на кожата, загуба на космена покривка и инфекция. Бълхите също така могат да бъдат преносители и на други паразити. „Целогодишната превенция е от ключово значение„ казва Макджордж, който препоръчва редовен контрол на вътрешните и външните паразити.

 

 

pets3
3. Поддържане на здравословно тегло. – Много от кучетата и котките са с наднормено тегло или затлъстяване. И точно като при хората, това води до риск за здравето, като диабет, артрит и рак. Домашните любимци се нуждаят от много по-малко калории, от колкото повечето от Вас мислят – най- малко 185-370 на ден за едно малко, неактивно куче например. Ето защо е необходимо ветеринарният лекар да Ви предложи оптимално диетично хранене, основано на възрастта на Вашия домашен любимец, теглото и начина на живот.

 

 

a3
a9
4. Редовни ваксинации. –Ваксинациите са леки медицински процедури, които предпазват нашите домашни любимци от потенциално застрашаващи живота им болести. Подобно на имунния отговор на тялото на човека, и при тях понякога могат да се появят и някои нежелани реакции, които могат да включват: подуване на мястото на инжектиране, сънливост и повишена температура. Рядко се проявява алергична реакция .Ако вашият домашен любимец има известна анамнеза за реакции към определена ваксина, ние ще предприемем всички мерки, за да се предотврати възможността това да се случи отново. Моля, не се отказвайте от ваксинациите преди да сте обсъдили Вашите притеснения с някой от лекарите в екипа ни.

През първата година от живота на Вашия четириног приятел е необходимо да се направят няколко имунизации. Тази първоначална серия от ваксини е от решаващо значение за установяване на основния имунитет . След първоначалната серия от ваксини се препоръчват годишни ваксинации на регулярна основа.

a5
5. Осигуряване на подходящи условия. – „Добрата среда е друг фактор за дългосрочното здраве и благополучие на котешките и кучешките Ви приятели„/Tony Buffington, DVM , ветеринарен диетолог и професор в Държавния униварситет в Охайо. Домашните любимци се нуждаят от умствена стимулация, което означава ежедневна разходка за Вашето куче, драскалки и играчки за Вашата котка. Това означава, че времето за игра с Вас не само поддържа мускулите на Вашия домашен любимец в тонус, но също така и укрепва Вашата връзка с четирикраките Ви спътници.

 

 

a7
6. Микрочипиране. – Микрочипът е с размерите на оризово зърно и се поставя под кожата за по-малко от секунда. Не се нуждае от батерии и може да бъде сканирано от ветеринарния лекар или друго длъжностно лице. Това понякога се оказва единственият начин на изгубеното четириного да се върне на стопанина си.

 

 

 

a6
7. Грижа за устната хигиена. – Също като Вас, Вашият домашен любимец може да страда от заболяване на венците, загуба на зъби или зъбобол. И точно както при Вас, редовното четкане и почистване спомагат за поддържане на зъбите на четириногия Ви приятел здрави. „В допълнение към редовните стоматологични почиствания от ветеринарния лекар, пародонтозата може да бъде избегната чрез правилна стоматологична помощ от собствениците„,казва Дъглас. Грижите на собственика включват изчеткване и даване на стоматологични лакомства.

 

 

a8
8. Правилно седене в превозно средство. – Без колан, домашните любимци в колата могат да отвлекат вниманието на водача, което създава риск за здравето на всички пътници. За да предпазите домашния си любимец:

– никога не позволявайте на четириногото да пътува на предната седалка, където е изложено на риск от сериозно нараняване или смърт, в случай, че въздушната възглавница се задейства;
– Не позволявайте на кучето да се вози с подадена през прозореца глава. Това създава и риск да бъде изхвърлено от автомобила, в случай на злополука.;
– Използвайте транспортни клетки, закрепени с предпазен колан. За кучетата има възможност и за специален колан./Wendy C. fries, Aadrey Cook, BVMS/