Facebook Pixel

Блог

09.07.2021

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ ПРИ КУЧЕТАТА

дерматит при кучета

Едно от най-честите медицински оплаквания, които виждаме в нашата практика, са кучета с кожни инфекции, „горещи точки“ или алергичен дерматит, известен също като атопичен дерматит.

Атопия

За разлика от хората, които реагират на алергени най-често с назални симптоми и / или копривна треска, кучетата реагират с кожни и / или стомашно-чревни проблеми. Това е така, защото има по-висок дял на мастоцитите, които освобождават хистамини и други вазоактивни вещества в лицето на алергично предизвикателство, в кожата на кучета. Тези проблеми могат да варират от лоша текстура на козината или дължина на косата, до сърбеж и дъвчене, до горещи точки и саморазправа, стомашно-чревни болки и дискомфорт, диария и метеоризъм. Алергиите също могат да играят роля при хроничните ушни инфекции. Най-честите причини за кучешки алергичен дерматит са алергия към бълхи, хранителна алергия, инхалантна или контактна алергия и алергия към нормалната бактериална флора и дрожди на кожата. За да направи нещата по-трудни за диагностициране и лечение, заболяването на щитовидната жлеза може да добави и към проблема.

Кучешкият атопичен дерматит (алергичен дерматит, кучешка атопия) е наследствено предразположение към развитие на алергични симптоми след многократно излагане на някакво иначе безвредно вещество, „алерген“. Повечето кучета започват да показват своите алергични признаци между 1 и 3 годишна възраст. Поради наследствения характер на болестта, няколко породи, включително златни ретривъри, повечето териери, ирландски сетери, Lhasa Apsos, далматинци, булдоги и староанглийски овце са по-често атопични, но много кучета, включително кучета от смесени породи, могат да имат атопични дерматит. Атопичните животни обикновено ще трият, оближат, дъвчат, хапят или драскат краката си, хълбоците, ушите, подмишниците или слабините, причинявайки неравномерна или непоследователна загуба на коса и зачервяване и удебеляване на кожата. Самата кожа може да е суха и коричка или мазна в зависимост от кучето. Кучетата също могат да търкат лицето си върху килима; клапите на ушите могат да станат червени и горещи. Тъй като жлезите на ухото, произвеждащи восък, се свръхпродуцират като отговор на алергията, те получават бактериални и дрожди (Malassezia) инфекции на ухото.

Въздушните частици (прашец, пърхот и др.) са безвредни за човек, който не е алергичен към тях. Алергията се развива при индивиди, които са генетично програмирани да го правят.

Породите, предразположени към развитие на атопия, включват: далматин, голдън ретривър, бял териер от Западна планина, шар пей, лабрадор ретривър, кеерн териер, Lhasa Apso, Shih Tzu, боксьор и мопс.

Характеристики на атопията при кучета

Има много причини сърбежите на домашните любимци: паразити, алергия към ухапвания от бълхи, хранителна алергия, вторична инфекция и списъкът продължава. Следват констатации в историята и изследването на пациента, които могат да доведат до диагноза атопия. Всъщност, отговарянето на пет критерия от този списък дава 85 процента точност за диагностициране на атопичен дерматит, поне за кучета:

Млада възраст на поява
Сезонният сърбеж поради атопия има тенденция да започне в началото на живота на домашния любимец (между 1 и 3 години при 70% от кучетата, диагностицирани с атопия). Хранителната алергия има тенденция да започне по-късно (по-скоро като възраст 5 или 6 години при кучета) или по-рано (на възраст под 6 месеца). Възрастта, на която сърбежът се проявява за първи път, не е толкова надежден признак при котките, колкото при кучетата.

Предимно начин на живот на закрито
    Това е на закрито, където се концентрират много въздушни алергени; важно е обаче да се отбележи, че алергените във въздуха са във въздуха на километри, така че не е лесно да избягате от алергени, като просто излезете навън или просто отидете на закрито.

Добър отговор на стероиди
Независимо дали пациентът е куче или котка, сърбежът поради атопия реагира бързо на лекарства от типа кортизон ( преднизон, бетаметазон, дексаметазон и др.), Както и сърбежът поради алергия от ухапване от насекоми. Хранителната алергия е по-променлива в своя отговор; може или не може да отговори добре.

Хронични или повтарящи се инфекции на дрожди в кожата
Дрожди ( Malassezia pachydermatis ) живеят нормално на повърхността на кожата, но с всички промени, причинени от алергията към микросредата на кожата, дрождите ще се размножават и ще създадат миризлива, удебелена, пигментирана кожа, която прилича на слонова кожа или дори дървесна кора. Екологичната алергия е силен предразполагащ фактор за развитие на дрожден дерматит.

Включени предни крака
Независимо дали дъвче горната част на краката или между пръстите, облизването на краката е класическа характеристика на атопичния дерматит.

дерматит при кучета

Включени клапи на ухото

Неокосмената (вътрешна) част на капака на ухото (вдлъбнатата периферия) обикновено участва в атопичен дерматит, независимо дали възпалението се простира по ушния канал и води до това, което обикновено смятаме за ушна инфекция. Вдлъбнатите петна стават мазни, червени, удебелени, миризливи или комбинация от горното.

Сезонност

Сезонността на сърбежа също е насока към алергия, свързана с въздуха, но тъй като има много климатични условия, където сезоните са двусмислени, това не е непременно твърда и бърза характеристика на атопичния дерматит. Трябва също така да се отбележи, че докато се правят кожни тестове и кръвни тестове, за да се направят имунотерапевтични серуми за лечение на атопичен дерматит, реакциите и положителните резултати от тези тестове не допринасят за поставяне на диагноза атопичен дерматит. Много нормални животни ще имат положителни резултати. Тези тестове са за животни, при които диагнозата атопичен дерматит вече е направена въз основа на горните критерии, както и изключване на други сърбящи заболявания.

Няма тест за атопичен дерматит

За разлика от други заболявания, при които може да се извърши някакъв тест, атопичната диагноза е клинична диагноза, което означава, че диагнозата се поставя въз основа на симптоми и находки като изброените по-горе. Тестът за алергия, който се прави или чрез кожен тест, или чрез кръвен тест, не е тест за атопичен дерматит; вместо това този тип тестване се прави, след като диагнозата е поставена уверено въз основа на констатациите на пациента. Провежда се тестване за алергия, за да се определи как най-добре да се направи серум за алергия за конкретен пациент; не е част от диагностиката на заболяването.

При котките моделът на дразнене не е толкова характерен. Има четири често срещани прояви на атопия. За съжаление, същите тези модели на дразнене могат да бъдат намерени при много други кожни заболявания и всъщност до 25 процента от атопичните котки имат множество видове алергии.

Възможности за лечение

Много пациенти няма да имат особено сърбеж между обострянията на инфекцията, така че е особено важно те да бъдат контролирани. Лечението на обостряния може да е единствената необходима терапия, но ще има и други пациенти, които се нуждаят от терапия през целия си алергичен сезон. Сега ще обобщим някои от наличните възможности за лечение на сърбежа и възпалението на кожата.

Изчистване на вторични инфекции

Преди да направите нещо друго, важно е да изчистите вторичните инфекции. Вторичните инфекции включват бактерии (обикновено стафилококови) и / или дрожди ( Malassezia ) на мястото на най-малките области на тялото. Тези организми живеят естествено в кожата, но когато кожата е раздразнена, те получават достъп до вътрешните тъканни слоеве и се размножават. Понякога те всъщност идват, за да генерират допълнителен алергичен отговор в кожата. Тези инфекции са склонни да се повтарят и са обичайната причина за повторение на симптомите на сърбеж при пациент, който преди това е бил контролиран.

Хипосенсибилизация (специфична за алергена имунотерапия)

Хипосенсибилизацията, по-известна като алергични изстрели , досега е избраното лечение за атопичен дерматит. Всички останали лекарства са основно облекчаване на сърбежа; само хипосенсибилизацията всъщност променя имунната система. Някои кучета в крайна сметка могат да прекратят цялото лечение и вече не са алергични, след като са били на хипосенсибилизация достатъчно дълго. Повечето кучета изпитват поне достатъчно подобрение, за да изискват по-малко допълнителни лечения, но има някои предупреждения, преди да си уговорите среща за тестване за алергия.

Изстрелите от алергия изискват приблизително 6 до 12 месеца, за да започнат да работят.

25% от атопичните кучета няма да реагират (обикновено това са животните, алергични към множество алергени).

25% ще изискват преднизон или подобен стероид поне понякога.

Най-вероятно ще трябва да направите сами алергичните снимки.

Може да е необходимо сезиране на ветеринарен дерматолог.

При хипосенсибилизация на пациента редовно се инжектират малки количества алергени. С течение на времето количествата алергени се увеличават и инжекциите се правят на по-дълги интервали. Изборът на алергени се извършва въз основа на резултатите от интрадермален кожен тест (както е описано по-горе), in vitro тест (кръвен тест) или комбинация от резултатите от двата теста. Колкото по-млад е домашният любимец, когато започне това лечение, толкова по-добре работи.

Интрадермален кожен тест

Реактивни комбинации. Снимка от д-р Мич Сонг.

Стероидни хормони

Тези лекарства от типа кортизон ( преднизон, преднизолон , триамцинолон, дексаметазон и др.) Са полезни като първа защитна линия срещу сърбеж по кожата. Отначало се използва по-висока доза, но тя бързо се намалява, след като състоянието се контролира. Преднизон, например, се дава през ден, за да позволи на домашния любимец един ден възстановяване от хормоналните действия на преднизон. Атопичният домашен любимец обикновено реагира в рамките на дни.

Страничните ефекти включват:

– Излишната жажда

– Излишен глад

– Излишното уриниране, което може да доведе до проблеми с къщата

– Потискане на имунната система / извеждане латентна инфекция, особено инфекции на пикочните пътища и горните дихателни пътища .

– Повишаване на кръвната захар / дестабилизиране на граничен диабет (особено проблем за котките, ако се използват дългодействащи инжекционни стероиди). В краткосрочен план нежеланите реакции могат да бъдат контролирани чрез коригиране на дозата, но в дългосрочен план тези лекарства са по-проблематични и ако е възможно тяхната употреба трябва да бъде сведена до минимум.

– Стероидните хормони са полезни при остри обостряния, както и за дългосрочно лечение на атопичен дерматит (при условие, че са поставени граници за това колко дълго се използват). Страничните ефекти се свеждат до минимум, когато стероидите се използват локално.

Циклоспорин

Циклоспоринът е модулатор на имунния отговор, който е от полза както при хора, така и при пациенти с трансплантация на органи. Установено е, че е надеждно ефективен при атопичен дерматит и не носи неприятния профил на страничните ефекти, който имат стероидите. Въпреки това, не е без собствени странични ефекти. Използва се най-вече при кучета, но може да се използва и при котки. Той е за дългосрочно управление и не е полезен при остър контрол на обостряне.

Оклацитиниб (Апокел)

Това е ново лекарство, което се използва най-добре за облекчаване на сърбежа и блокиране на симптомите на сърбеж. Той е популярен, тъй като работи бързо. Той не адресира възпалението в кожата; просто спира усещането за сърбеж. Това означава, че всяка болезнена инфекция, причиняваща сърбеж, все още ще трябва да бъде контролирана. За повече подробности посетете: Apoqueldogs.com

Кучешки атопичен дерматит имунотерапевтични  инжекции

Това е ново лечение, което използва ваксинална технология за елиминиране на един от основните медиатори на усещането за сърбеж. Инжекциите осигуряват облекчение от сърбеж за 1 месец при 80 процента от кучетатаи показват ефективност обикновено в рамките на 24 часа след инжектирането. За много кучета облекчаването на сърбежа спира порочния цикъл на сърбеж / инфекция. Отново, всякакви инфекции все още се нуждаят от лечение, но усещането за сърбеж обикновено се контролира. За повече подробности посетете cytopoint4dogs.com

Правилна хигиена на покритието / отстраняване на алергени от околната среда, ако е възможно

Къпането на домашния любимец седмично за отстраняване на алергени от козината може да бъде полезно за намаляване на експозицията на алергени, а хладка вода успокоява сърбежа на кожата. Има и много терапевтични овлажняващи шампоани, които могат да се използват за възстановяване на естествената бариера на кожата или за подпомагане на общото облекчаване на сърбежа .

Избягвайте пълнени играчки, редовно перете спално бельо. Това минимизира излагането на прахови акари. Също така извадете домашния любимец от зоната, когато почиствате с прахосмукачка или прах.

Използвайте климатик и / или система за въздушен филтър.

Дръжте домашния любимец далеч от тревата, докато се коси.

Минимизирайте стайните растения.

Омега 3 добавки с мастни киселини

Тези продукти не са аналогични на добавянето на диетично масло към храната на домашния любимец, като зехтин, кокосово масло, царевично масло и др. Вместо това тези специални мастни киселини действат като лекарства, нарушавайки производството на възпалителни химикали в кожата. Използвайки тези добавки, може да е възможно да се отложи нуждата от стероиди / кортизони или да се намали дозата на стероида, необходима за контролиране на симптомите. Необходими са 6 седмици, за да се натрупа достатъчно количество омега 3 мастни киселини в организма, за да се види разлика.

Антихистамини

Антихистамините са популярни от много години за домашни любимци и изглежда тяхната ефективност не издържа на контрол. Те не осигуряват нито краткосрочно облекчение, нито надеждно дългосрочно облекчение. Те могат да бъдат полезни в комбинация с други продукти, тъй като използването им може да намали нуждата от други продукти. Те могат да работят по-добре при котки, отколкото при кучета.

Твърд контрол на бълхи

Алергиите са добавка. Това означава, че когато пациентът има множество алергии, всяка алергия сама по себе си може да не е достатъчна, за да причини сърбеж, но алергиите, които са активни заедно, вероятно ще са. Следователно, отстраняването на една от активните алергии може да е достатъчно за намаляване на алергията, за да разреши сърбежа. Алергията към ухапване от бълхи е изключително често срещана. Сега имаме на разположение толкова много ефективни продукти, че няма причина животното да се бори с алергия към ухапване от бълха. Тази проста терапия ( контрол на бълхите ) може да е достатъчна, за да доведе домашния любимец под прага на сърбежа, без да се налага да се бори с някоя от изброените по-горе терапии.

Сърбежът на кожата е бичът на кучетата и котките от десетилетия, ако не и векове. Сега сме въоръжени с голямо разбиране за имунологията и разполагаме с много инструменти за справяне със симптомите на алергия. Вашият ветеринарен лекар може да ви насочи допълнително по отношение на правилния режим или може да помислите да посетите ветеринарен дерматолог за по-специализирани насоки. Ако вашият ветеринарен лекар реши, че лечението не работи така, както се надявате, обсъдете дали насочването към ветеринарен дерматолог е в най-добрия интерес на вашия домашен любимец

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.