Facebook Pixel

Блог

02.05.2024

Дирофилариоза при кучетата

 ⦁ МОЖЕ ЛИ КУЧЕТО МИ ДА СЕ ЗАРАЗИ С ЧЕРВЕИ В СЪРЦЕТО?
Да, Дирофилариозата се причинява от кръвния паразит Dirofilaria immitis – паразит, предаван чрез ухапвания от комари. Паразитът мигрира през тъканите и кръвта, като преминава през различни етапи на развитие. След като стане възрастен, той живее в белодробните артерии и в сърцето. Едно куче може да има до 300 налични червея , когато бъде диагностицирано. Възрастните дирофиларии могат да живеят до 7 години, като през това време женските произвеждат милиони микрофиларии в малките кр. съдове.

⦁ КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ДИРОФИЛАРИОЗАТА?
Тъй като предаването изисква комарът да бъде междинен гостоприемник, болестта не се разпространява директно от куче на куче. Следователно разпространението на болестта съвпада със сезона на летеж на комарите.

⦁ КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?
Обикновено отнема няколко години, преди кучето да покаже клинични признаци на инфекция. Кучета от всякаква възраст, пол и порода могат да бъдат засегнати. Заболяването обаче е рядко при кучета на възраст под една година, тъй като на микрофилариите им отнема до 7 месеца, за да узреят и да се превърнат във възрастни индивиди. За съжаление, докато се видят клиничните признаци, заболяването е вече напреднало. Най- очевидните признаци са суха кашлица, задух, слабост, апатия, загуба на тегло.

⦁ КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО?
В повечето случаи паразитът може да бъде открит в кръвта с помощта на серологични тестове за антигени. Понякога паразитите могат да се видят в сърцето или белодробната артерия с помощта на ултразвук / ехокардиография/, като по този начин може да се оцени степента на уголемяване на сърцето и неговата функция. Рентгенографията на гръден кош често се препоръчва , за да се оцени степента на увреждане на сърцето и белите дробове преди започване на лечението. Кръвна картина / серумна биохимия и пълен брой кръвни клетки/ също може да бъде препоръчана преди лечението, за да се оцени наличието на органно увреждане, свързано с дирофилариозата.

⦁ ЛЕЧИМО ЛИ Е ЗАБОЛЯВАНЕТО?
Да, но лечението крие рискове и увреждането на сърцето и белите дробове може да е необратимо. В зависимост от стадия на заболяването, лекуващият лекар избира дали да се използва медикаментът Меларсомин /Immiticide/ или др. обезпаразитяващи продукти, с по-бавно адултоцидно действие. Меларсаминът убива възрастните дирофиларии в сърцето и съседните съдове. Това лекарство се прилага по конкретна схема, според състоянието на кучето. Първата седмица след инжекциите е критична, зашото това е времето, когато червеите умирта. Кашлицата се забелязва до осем седмици след лечението при много тежко заразени кучета. В допълнение към лекарството, което се използва за лечение на възрастните дирофиларии, Вашето куче ще получи и лекарство за унищожаване на микрофилариите / ларвите на дирофилариите/. Кучетата приемат и антибиотик /Доксициклин/ за борба с потенциална инфекция с бактерии по дирофилариите, като може да се нуждаят и от други лекарства, като противовъзпалителни, диуретици, обезболяващи, спец. диети… При голям брой на зрелите паразити в сърцето може да се наложи и хирургическото им отстраняване. Ето защо профилактиакта за това заболяване е изкл. важна и необходима.

⦁ МОГА ЛИ ДА ПРЕДПАЗЯ КУЧЕТО СИ ОТ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?
Да, бихте могли да го предотвратите, ако кучето Ви приема ежемесечно препарат, стопиращ развитието на паразита. За разлика от специфичната терапия, профилактиката е леснодостъпна и практически приложима от всеки собственик. Профилактичните препарати е препоръчително да се прилагат ежемесечно през месеците, в които има комари. Обикновено използваните медикаменти са ефективни и срещу други вътрешни и външни паразити по кучетата (кръгли червеи,бълхи,кърлежи и др.), като по този начин се гарантира по-пълна защита за вашия домашен любимец. Когато медикаментите се прилагат правилно и по график, заразяването с дирофиларии може напълно да бъде предотвратено. Изкл. важно е да се знае, че тези продукти неутрализират паразитите в техните ранни стадии и ако се закъснее с тяхното приложение, паразитите може да преминат в следващ стадий, в който вече лечението става неефективно. Също така е важно и да се предотврати ухапването от комар като начало, като това би могло да стане чрез използването на различни репелентни продукти , а също и избягване на места и моменти/зори и здрач/, където комарите са активни. За допълнителни съвети или информация, ще се радваме да се свържете с нас или да ни посетите на място.

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.