Facebook Pixel

Блог

04.03.2021

ТЕЛАЗИОЗА

Наскоро във ветеринарния кабинет имахме интересен случай на инвазия с Thelazia Callipaeda. Става въпрос за куче, 4 годишно, необезпаразитявано от дълго време. От няколко седмици кучето е страдало от едностранен гноен конюнктивит. Лекувано е неколкократно при други колеги с различни очни капки, но според стопанина няма никакво подобрение. При огледа на окото се установиха повлекла от гноен секрет и силно зачервена конюнктива, а в пространството под третия клепач открихме финни, космоподобни паразитни червеи. След оказаната ветеринарномедицинска помощ, изтеченията изчезнаха, паразити липсваха, а конюнктивата беше спокойна.

Какво представлява това заболяване?
Това е заболяване, причиняващо се от телазии (кръгли червеи), които засягат очите при бозайниците, включително и човека! Възрастните индивиди паразитират по конюнктивата, слъзните жлези и канали, под третия клепач. Междинни гостоприемници са мухи, които се хранят със сълзи и така разпространяват причинителя.
Телазиите (Thelazia) са род паразитни кръгли червеи, които се локализират в очите и съседните тъкани при птици и бозайници, включително и хората. Те са наричани очни паразити, а заболяванията, които предизвикват се наричат с общото наименование телазиози. Възрастните паразитират по конюнктивата, слъзните жлези, слъзните канали, а така също и под третия клепач. В някои случаи се откриват и в очната ябълка под конюнктивата или в стъкловидното тяло.
Всички видове телазии имат междинни гостоприемници мухи от род Diptera. Мухите се хранят със сълзи и по този начин разпространяват паразитите на други гостоприемници. При поглъщането им в мухите попадат и ларвите на паразитите. В мухата пробиват стената на червата и попадат в коремната празнина и от там в яйчния фоликул. Тук за около 18 дена се развиват до инвазиоспособен стадий. Инвазиоспособните ларви мигрират до хобота на мухата и при кацане върху нов гостоприемник попадат на него. Обикновено това е в областта на клепачите. Възрастните живеят от няколко месеца до година.

Основната патогенна роля на паразита се дължи на травмата, която нематодът предизвиква при своето придвижване върху очната конюнктива и последващото го възпаление, често усложнено с развитие на бактериална микрофлора. Заразените животни силно търкат очите си, поради сърбежа. Наблюдават се слаби (сълзотечение, сърбеж, ексудативен конюнктивит) до сериозни (язва на роговицата, кератит) признаци и симптоми, ако не се лекува правилно. Наблюдава се и свтлобоязън, оток, болезненост и затваряне на често само едностранно засегнато око. Опаразитяването може да доведе до пълно ослепяване.
Лечението се състои в механичното остраняване на паразитите в комбинация с някои медикаменти.

Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.